‘Deze crisis los je niet alleen op, samen wel’

Begin januari startten de ziekenhuizen in deze regio met de COVID-19 vaccinaties voor medewerkers van de Acute zorg, waaronder de Spoedeisende hulp (SEH). Annerieke Roelofs, SEH-verpleegkundige in het Deventer Ziekenhuis, werd als één van de eersten gevaccineerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Annerieke Roelofs, SEH-verpleegkundige Deventer Ziekenhuis

Vaccineren voor Afrika heel normaal

‘Als verpleegkundige werkte ik de afgelopen jaren in totaal twee jaar in Afrika, zonder nadenken heb ik de benodigde vaccins laten zetten. Niemand in mijn omgeving zette hier vraagtekens bij, het was eigenlijk heel normaal. Het vaccin beschermde mij, maar zorgde er ook voor dat ik mijn werk daar kon blijven doen. Net als toen, ben ik nu heel dankbaar dat we leven in een tijd waarin de medische wetenschap zo ver is, dat het ontwikkelen van vaccins mogelijk is. Op 8 januari heb ik mij daarom laten vaccineren tegen COVID-19, omdat ik ook hier in Nederland gezond wil blijven en mijn werk wil blijven doen.’

Kritische vragen

‘Ik begrijp het als mensen kritisch zijn over het vaccin, dat was ik zelf ook helemaal in het begin. Inmiddels is er veel wetenschappelijke informatie beschikbaar. Ik ben zelf geen wetenschapper, maar ik kan mij wél laten informeren vanuit de wetenschap. Er is veel bekend over de werking en de bijwerkingen van het vaccin. Zelf heb ik geen last gehad van bijwerkingen, hooguit een beetje een beurs gevoel in mijn arm, maar dat mag geen naam hebben.’

Betekenisvol

‘Al bijna een jaar staan de zorg en de maatschappij op hun kop en neemt onze werkdruk toe. We zijn erbij als mensen afscheid nemen van elkaar, niet wetende of ze elkaar weer zullen zien. Patiënten zijn ziek, uitgeput en benauwd. Niet alleen het zien van deze zieke patiëntengroep is soms zwaar, maar er zijn ook dagen dat je moe bent van het onophoudelijk omkleden in beschermende kleding en werken als onherkenbare verpleegkundige. Het gekraak en geplak van warm plastic om je heen en patiënten die je nauwelijks kunnen verstaan vanwege het mondmasker. Gelukkig hebben wij een heel betrokken team. We weten elkaar te vinden als er iets is.’

 

 

 

 

 

 

Van luisterend oor tot intensieve zorg

‘Ik ben verpleegkundige en ik hou van mijn vak. Daar hoort alles bij wat de patiënt aan zorg nodig heeft op de SEH. Van een luisterend oor bij het plakken van een pleister tot het leveren van intensieve zorg in beschermende kleding. Dat is wat wij doen en we kijken echt uit naar de dag dat we elkaar weer een knuffel kunnen geven als het een keer tegenzit. Ook een patiënt aankijken zonder dat het mondmasker je gezicht bedekt of een patiënt een handdruk geven ter bemoediging. Een paar voorbeelden van dingen die voorheen zo normaal leken en nu zo bijzonder zijn. Dat waarderen we straks allemaal extra als het weer kan. Ik hoop daarom echt dat iedereen zich laat vaccineren, want deze crisis los je niet alleen op, samen wel. Hopelijk krijgen we COVID-19 snel onder controle!’

 

Gepubliceerd op 21-01-2021

Delen

© 2015 Netwerk Acute Zorg   |   Webdesign: Webton.nl