Nieuwe training: ABCDE voor anesthesie medewerkers

Op de Spoedeisende hulp (SEH) wordt bij traumaopvang al jaren gewerkt volgens de ABCDE-methodiek, een methode om acuut zieke en traumapatiënten op een gestructureerde manier op te vangen en te stabiliseren. Binnen Netwerk Acute Zorg regio Zwolle (NAZrZ) worden hiervoor verschillende trainingen en cursussen gegeven aan medewerkers van o.a. de SEH en IC. Sinds kort is er ook een training beschikbaar voor anesthesiemedewerkers, aangezien zij ook regelmatig onderdeel uitmaken van het traumateam. Maarten Hofhuis, anesthesiemedewerker/ Sedatie Praktijk Specialist en docent/trainer, vertelt hoe deze training tot stand is gekomen en waarom het belangrijk is dat deze training er is.

Houvast en uniformiteit in acute situaties

‘Eind vorig jaar is het idee ontstaan een training te ontwikkelen specifiek voor anesthesiemedewerkers. Zij zijn voornamelijk werkzaam op de OK, maar daarnaast ook op afdelingen als de SEH en dus onderdeel van het traumateam. Het is belangrijk dat iedereen bij een acute situatie volgens dezelfde methodiek kan werken, dat geeft houvast en biedt uniformiteit.
Samen met o.a. Bas Brand, anesthesioloog, ontwikkelde ik deze eendaagse training, waarbij de anesthesiemedewerker centraal staat. Tijdens de training wordt dieper ingegaan op de ABCDE-methodiek en (anesthesiologische) trauma gerelateerde onderwerpen, waarbij veel in de praktijk wordt getraind. De cursisten volgen voorafgaand aan de praktijkdag een e-learning, welke moet worden afgerond met een certificaat, alvorens deel te kunnen nemen aan deze dag. De trainingsdag is geaccrediteerd door de NVAM voor 7 punten. Een soortgelijke e-learning module wordt gegeven bij de ABCDE-scholingen voor andere zorgprofessionals, zodat ook hier uniformiteit ontstaat.’

Succesvolle pilots

‘Na een goede voorbereiding door trainers met veel ervaring op het gebied van de ABCDE-methodiek, hebben we in oktober en november twee pilots gedaan met 16 anesthesiemedewerkers uit Isala. De pilot werd zeer goed ontvangen, de training kreeg gemiddeld een 8.9 en de docenten een 9.6, we zijn heel tevreden met dit resultaat. Er blijft natuurlijk altijd ruimte voor kleine verbeteringen, maar wij zijn er klaar voor en hebben zin om de training te kunnen geven!’

Aanmelden

De verwachting is dat de training in de loop van 2021 aangeboden kan worden. Voor meer informatie kunt u terecht bij Ditty Haag, coördinator Educatie.

Gepubliceerd op 30-11-2020

Delen

© 2015 Netwerk Acute Zorg   |   Webdesign: Webton.nl