Sneller opschalen van ziekenhuisbedden

Het opschalen van het aantal ziekenhuisbedden (IC en kliniek) gebeurt ook in onze ROAZ-regio. De wijze waarop dit gebeurt, is volgens een regionaal vastgesteld plan. Het plan is gebaseerd op de eerste golf. De huidige situatie heeft ervoor gezorgd dat we meer en eerder moeten opschalen dan we vooraf dachten.
De grootste bottleneck op dit moment is ziek personeel. Hierdoor lukt het soms voor een ziekenhuis niet om zo snel op te schalen als verwacht wordt, maar met onderlinge hulp lukt het uiteindelijk meestal wel om de benodigde bedden te realiseren.

Patiënten verplaatsen

Daarnaast hebben wij als ROAZ-regio patiënten opgevangen uit het westen van het land. Dit zijn grotere aantallen patiënten dan de aantallen uit onze eigen regio tot nu toe.

Wat betekent dit voor de reguliere zorg?

Een gevolg van het opschalen is dat wij reguliere, planbare zorg moeten afschalen. De reguliere zorg is op dit moment circa 30 – 50% afgeschaald. Elk ziekenhuis hanteert een gedifferentieerde afschaling. Dat betekent dat we goed kijken naar het profiel van het ziekenhuis, naar wachtlijsten en natuurlijk ook naar noodzaak of bepaalde ingrepen al dan niet uitgesteld kunnen worden.
De spoed en semi-spoed zorg en noodzakelijke niet-uitstelbare zorg zal altijd toegankelijk blijven en op dit moment is en blijft ook dagbehandeling en polikliniek nog grotendeels toegankelijk.

Update publicatie op 2-11-2020

Delen

© 2015 Netwerk Acute Zorg   |   Webdesign: Webton.nl