Testen: wanneer wel en niet?

Wanneer moet u zich als zorgmedewerker wel (opnieuw) testen en wanneer niet? Hier zijn veel vragen over die GGD IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland (NOG) graag toelichten:

Opnieuw testen bij positieve uitslag

  • Als u een positieve testuitslag heeft gekregen, is het niet zinvol binnen 8 weken opnieuw te laten testen. Zeker niet als u dezelfde klachten houdt. Het belangrijkste is dat u bij een positieve test binnen blijft.
  • Als u hersteld bent en geen symptomen meer heeft, is opnieuw testen binnen 8 weken ook niet zinvol. U hoeft u dus ook niet opnieuw te laten testen als u een negatieve testuitslag had en dezelfde klachten houdt (bijvoorbeeld een loopneus). Als u nieuwe klachten krijgt, of als de intensiteit van de klachten toeneemt, moet u zich wel opnieuw laten testen.
    Lees meer op de website van GGD NOG.

Testen zonder klachten

Sinds 1 december test de GGD ook mensen zonder klachten. Het gaat om mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest op COVID-19. Bij een negatieve testuitslag kunt u eerder uit quarantaine.

Testen op vijfde dag

Bent u een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest op COVID-19? Heeft u geen symptomen? Dan kunt u vanaf de vijfde dag na het laatste risicovolle contact een test doen. Bij een negatieve uitslag mag u weer naar buiten en hoeft u de quarantaine niet af te maken.

Weer aan het werk

Het is wel belangrijk dat u alert blijft op coronagerelateerde klachten en gedurende 10 dagen afstand houdt tot risicogroepen. Negatief geteste zorgmedewerkers overleggen met hun werkgever of zij mogen werken.
Lees meer op de website van GGD NOG.

Gepubliceerd op 15-12-2020

Delen

© 2015 Netwerk Acute Zorg   |   Webdesign: Webton.nl